About

Pages

Pages

Cherry and plum pancakes

Tuesday 27 September 2016



Luckily I've been on track with my clean diet for the longest time I remember, so hopefully, my different approach, this time, will get deep into our daily lifestyle.  I have been reading a lot and expanding my knowledge about clean food, I have so many clean recipes in store and I'm very excited to share with you all. I have also been trying to pay more attention to savoury dishes as well now, as I realised I'm mostly sharing cakes and sweet bake recipes, that's the inner baker in me taking over haha.  I've also managed to set myself a schedule in posting regularly here, so as it is, for now, Tuesday will always be a new blog post day inshallah! so please do keep following, I always appreciate your comments, share your thoughts etc. Now back to the recipe, for these soft delicious and wholesome pancakes.


Ingredients 
Pancake
1 cup whole wheat flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp ground ginger
1/4 tsp ground cinnamon 
1 Tbs honey or maple syrup
2 eggs
3 Tbs olive 
1 Tbs vinegar + 1 cup skimmed milk (minus 1 Tbs), as a buttermilk substitute

Cherry and plum sauce 
1/4 cup fresh or frozen cherries
3 plums
3 Tbs water


Directions
Mix the flour and baking powder set aside.
Stir honey and oil together in another bowl.

Add milk, eggs, ginger and cinnamon, beat well.

Mix first bowl content into the liquids, mix well to incorporate air into the mixture.

Heat a pan with a small drizzle of olive oil or coconut oil.
Add about 1/4 cup of batter, cook on low/medium heat. 
Flip only when bubbles appear.

In a pot add all the fruits with the water and simmer on low heat for about 10 mins, serve with pancakes warm or chilled. Finally, serve with low fat plain greek yoghurt or other nuts of your choice.



عندي هلبه وصفات صحية مجربتهم الشهور اللي فاتت وان شاء الله نشارككم بيهم، من فترة بديت نزيد نقرأ على الأكل الصحي أو النظيف أو الكامل وشن فوايده وكيف ممكن نتعودوا عليه وغيره، هلبه مواضيع عالأكل حنشارككم بيها بإذن الله، الفترة هذه بديت نركز أكثر حتى عالأكل المالح أو الحار، في العادة كل الوصفات اللي عرضتها زمان تكون حلو ممكن لأني نحب نطيب حلو أكثر، بس لازم التنويع.  حاجة ثانية نبي نقولها أني بإذن الله كل يوم تلاثاء حنكتب بوست جديد عالبلوق، نوع من التغيير ليا والمداومة ديما أحسن.  فبليز تابعوني  وخلولي تعليقاتكم وأرائكم نفرح بيها وتهمني.  وصفة اليوم بان كيك الكرز والعوينة بدقيق الشعير

المقادير 
1 طاسة شعير
2 كاشيك صغير بيكنج باودر
1/4 كاشيك صغير زنجبيل مرحي
1/4 كاشيك صغير قرفة مرحية
كاشيك كبير عسل
زوز دحيات
3 كواشيك كبيرة زيت زيتون
بديل على البتر ملك حتأخدي طاسة حليب الا كاشيك، وتحطي عليه كاشيك كبير خل وتخليها 10 دقايق ترتاح


صوص الفاكهة
1/4 كوب كرز طازة، ممكن تستخدمي حتى مجمد
3 عوينات
3 كواشيك كبيرة مياه

الطريقة
خلط/ي الدقيق مع البيكنج باودر وخليها على جنب.
خلط/ي العسل والزيت في صونية بروحها.
ضيفي عليها الحليب، الدحيات، الزنجبيل والقرفة وخلطي كويس.
توا خلطي الصونية الأولى مع صونية السوائل، خلطي كويس ودخليلها هواء.
سخني طاوة عالنار بشوية زيت زيتون أو زيت جوز هند.
ضيفي حوالي 1/4 الطاسة من الخلطة وطيبيها على نار هادئة/متوسطة.
إقلبيها عالوجه الثاني بس لما تلقي نبولات طلعوا وتحسيها بدت اطيب.

صوص الكرز والعوينة
خودي الفاكهة مغسولة ومقرضة مع 3 كواشيك كبار مياة وخليهم يغلو على نار هادئة لين تلقيهم زادوا رطابو وغلو
وفي الأخير قدمي البان كيك مع صوص الفاكهة وياغورت خالي الدسم. 





2 comments :

  1. Please share more recipes,I'm a big fan
    your photos are very lovely too

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for your support, I will be sharing many more in the near future :)

      Delete